İster ikinci eviniz ister yılda birkaç ay keyifle zaman geçirdiğiniz tatil yoldaşınız olsun, karavanınızla yola güvenle devam etmek için kasko sigortası yaptırmak, verdiğiniz en doğru karar olabilir.
Karavan hayatına olan ilgi her geçen gün artıyor. Pandemi sürecinde uzun süre evlere kapanmanın getirdiği doğaya dönüş arzusu, uzaktan çalışmanın gün geçtikçe daha da yaygınlaşması, minimalist yaşama olan merakın artması karavanlara olan talebin çoğalmasının başlıca sebepleri arasında yer alıyor.
Büyük paralar ödeyip tek bir yere, otele ya da eve bağlı kalarak tatil yapmaktansa, kendilerine mobilite ve diledikleri yerde tatil yapma imkanı sağlaması açısından da birçok insan karavan edinme kararı alıyor.
Karavan yaşamı karavanı teminat altına alma gerekliliğini de beraberinde getiriyor. Bu noktada karavan sigortası önem kazanıyor.
Karavan Kasko Sigortası Nedir?
Karavan kasko sigortası karavan sahiplerinin tercih ettiği başlıca sigorta türleri arasında yer alıyor. Karavan kaskosu aynı diğer araçlarda olduğu gibi, bir kaza durumunda karavan sahibinin zararını karşılıyor.
Aynı normal kasko ürünlerinde olduğu gibi isteğe bağlı bir sigorta türü olan karavan kaskosu ürünü, yaptırıldığı tarih itibariyle bir sene geçerliliğe sahip olup her sene yenilenmesi gerekmekte.
Her Karavana Sigorta Yaptırmak Mümkün mü?
Karavan kaskosu söz konusu olduğunda karavan meraklılarının en çok sorduğu sorulardan biri de hangi tür karavanların sigortalanabileceği oluyor.
Bu soruyu cevaplamadan önce karavan çeşitlerini bilmekte fayda var. Karavanlar genel olarak motokaravanlar ve çekme karavanlar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Motokaravanlar da kendi içlerinde dönüştürülmüş karavan yani campervanlar (panelvan minibüsler vb.) ve alkovan karavanlar olmak üzere kendi içlerinde iki çeşide ayrılıyor. Çekme karavan türleri söz konusu olduğunda ise, küçük gözyaşı karavanlar ve araç arkasına kurulumu mümkün olan pick-up karavanları sayabiliriz.
Motokaravanların iki türüne de kasko yaptırılabilmekte iken, bu tür karavanları kaskolatırken önem taşıyan nokta araç yaş sınırı oluyor.
Çekme karavanlar söz konusu olduğunda ise durum ve şartlar biraz daha farklılaşabiliyor. 750 kg altında olan ve ruhsata ihtiyaç olmadan plakasız olarak kullanılabilen çekme karavanlar O1 kategorisine girmekte olup, bu tip karavanlara yalnızca dar kapsamlı kasko yaptırılabiliyor. 750 kg üstünde olan ve trafik tescili yapılıp ruhsat ve plakalı olarak kullanılabilen çekme karavanlar O2 kategorisine girmekte olup, bu tip karavanlara geniş kapsamlı kasko yaptırılabiliyor.
GRIVAN Karavan Kasko Sigortası ürünü, karavanlarınızı güvence altına alan geniş kapsamlı bir kasko ürünüdür.
Motokaravan türleri için geçerli olan GRIVAN kasko ile O2 kategorisine giren, BE sınıfı araç ehliyeti ile kullanılabilen ve maksimum 15 yaşına kadar olan tüm motokaravan ürünler güvence altına alınabilinir.
Karavan Kaskosu Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Karavan sigortalatacakların en çok merak ettiği başlıkladan biri de karavan kaskosu fiyatları olmakta. Karavan sigortalarının belirli bir tarifesi olmadığı için karavan poliçelerinin fiks bir bedeli yoktur.
Karavan kasko poliçesi hazırlanırken piyasa rayiç değeri üzerinden çalışma yapılmakta, sigortalanacak karavanın marka ve modeli ile geçmişteki kaza kayıtları göz önüne alınmaktadır.
Karavan Kaskosu Yaptırırken Gereken Belgeler
Karavan sigortası yaptırırken sunmanız gereken bazı bilgi ve belgeler bulunmaktadır. Bunların başlıcaları;
- Sigortalanacak aracı detaylı olarak gösteren iç ve dış fotoğraflar
- Aracın aksesuar bedeli
- Araç aksesuarlarını kalem kalem detaylandıran aksesuar listesi