Risk yalnızca dış dünyada söz konusu değil. Kendimizi en güvende hissettiğimiz yer olan evlerimiz de birçok risk ile karşı karşıya gelebilir. Bu risklere karşı önlem almanın en iyi yollarından biri konut sigortası yaptırarak evinizi teminat altına almaktır.
Konut Sigortası Nedir?
Konut Sigortası ürünü evinizi ve konutunuzu olası birçok riske karşı maddi olarak teminat altına alan bir sigorta türüdür.
Yangın, deprem, sel, hırsızlık gibi birçok riske karşı konutunuzu güvence altına alan ev sigortası zorunlu değil, isteğe bağlı bir sigortadır. Zorunlu olmamakla birlikte, teminatları içinde zorunlu deprem sigortasının kapsamadığı birçok başlık olduğundan çokça tercih edilen bir sigorta türüdür.
Ev kredisi çekilme süreci söz konusu ise, kredinin çekildiği banka krediyi çeken kişinin konut sigortası yaptırmasını talep edebilmektedir.
Konut sigortasının süresi bir yıl olduğundan, her yıl yenilenmesi gerekmektedir.
Konut Sigortası ve DASK arasındaki Farklar Nelerdir?
Zorunlu Deprem Sigortası olan DASK deprem kaynaklı hasarlar ve depreme bağlı meydana gelen yangın, yer kayması ve tsunami gibi felaketler sebebiyle oluşan hasarların tanzimini sağlamaktadır.
Konut sigortası ise yalnızca deprem ve deprem kaynaklı felaketler değil, birçok farklı durum sebebiyle oluşabilecek maddi hasarları karşılayabilmekte; yalnızca evin kendisini değil, ev içinde yer alan eşyalarda oluşacak hasarların da tanzimini mümkün kılmaktadır.
Konut Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Konut sigortası hesaplama süreci gerçekleştirilirken önem taşıyan bazı faktörler mevcuttur. Bu faktörlerin başlıcaları;
- Sigortalanacak konutun yer aldığı il ve ilçe
- Konutun metrekare olarak ölçümü
- Binanın yapısal özellikleri
- Konut tasarımında kullanılan materyal kalitesi
- Konutun yer aldığı kat
- Poliçeye dahil edilen teminat başlıklarıdır.
- Hasar tanziminde sorun yaşamamak adına adresinizin doğru kaydedildiğinden emin olun.
- Plan seçiminize, poliçenizin sunduğu ana ve ek teminatlara, teklife ait özel şartlara dikkat edin.
- Eksik ya da aşkın sigorta riski ile karşı karşıya gelmemek için konut, eşya ya da cam bedelini mümkün olduğu kadar doğru belirleyin.
- Poliçenizin süresi dolmadan yenileme işlemini gerçekleştirin.
Konut Sigortası Dışında Kalan Durumlar Nelerdir?
Savaş durumları, istilalar, düşman hareketleri, iç savaş, çarpışma, ihtilal, ayaklanma, askeri darbeler gibi durumlardan ötürü oluşan zararlar teminat dışında kalan maddelerdir.
Nükleer yakıt sebebiyle oluşan radyasyon kaynaklı zararlar, devletin sigortalı varlığa uyguladığı tasarruftan doğan zararlar ve sigortalanan eşyanın kendi kusurundan kaynaklanan (yangın haricinde) zararlar da teminat dışında kalmaktadır.
Konut Sigortası Neleri Kapsar?
Ev sigortası söz konusu olduğunda, konut sigortası ana teminatları ve ek teminatlarının neler olduğu da oldukça merak edilmekte. Taşınır ve taşınmaz mallar için uygulanabilen konut poliçelerinin kapsadığı başlıklar poliçe kapsamlarına ve poliçeleri düzenleyen sigorta şirketlerine göre değişiklik göstermektedir.
Ek ücretler ödeyerek poliçenizin teminat limitlerini artırabilir, daha çok hasar alanını kapsamasını sağlayabilirsiniz.